tisdag 8 augusti 2017

Provsmakning: Monks Secrets

Vi bryggde en belgian dark strong ale med dadelsirap i slutet av november 2015. Efter lite om och men är det nu dags för officiell provsmakning. Anledningen till att provsmakningen dröjt är att ölet smakade "dålig hembryggd" (hittar tyvärr ingen bättre beskrivning) första halvåret. Under hösten började ölet mjukna till sig men då närmade sig Amylases Vinterölsträff som vi hade för avsikt att tävla med detta ölet. Vi valde dock att ställa upp med ett annat öl istället i den tävlingen. Sen skickade vi in flaskor av detta ölet till domarölstävlingen i årets SM. Och ni som följt bloggen ett tag känner till att vi inte publicerar provsmakningsinlägg på våra öl tätt inpå någon tävling för att inte anklagasa för att påverka någon eller några. Men som sagt, nu är det dags för provsmakning, bättre sent än aldrig. :)

Monks Secrets

Utseende: Nötbrun, ett krämig skumkrona skapas vid upphällningen som blir liggandes kvar länge.

Arom: Fruktig, knäckig och något vinös arom.

Smak: Mycket fruktig komplex smak dominerar smaken tillsammans med lite karamell. Värmande alkohol i avslutnigen. Något vinös. Känns något för torr. Svårt att finna jästkaraktären som skall finnas i smaken dock.

Slutsats: Inte vårat bästa öl men helt klart ett godkänt första försök på en för oss ny stil. Tittar man på typdefinitionen så har vi träffat dom flesta parametrarna men däremot så saknas chokladtonerna i aromen och framförallt i smaken. Också något för utjäst för att passa i typdefinitionen.

Skulle jag göra om det här ölet så skulle jag tagit bort dadelsirapen, Special X, strösockret och rågmalten. Hade ökat mängden kandisirap och Caramunich och testat en annan jäst. Mangrove har sedan detta ölet bryggts släppt fler belgiska jästsorter med intressanta egenskaper "på pappret" som jag tror hade passat till det här ölet bättre än jästen vi använde. Kanske även mäska högra (67 C) för att inte jäsa ut för mycket.

Vi lämnade även in flaskor av detta ölet till domarölstävlingen till årets SM och ölet fick 35,5 poäng totalt och det gemensamma intrycket från domarna var även här att det saknas jästkaraktär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar