onsdag 8 februari 2017

Bryggning: Hoppy Fox

I helgen blev det dags för säsongens första bryggning. Den här gången blev det dags för en American Brown Ale. Vi har bryggt den här stilen en gång innan så vi tog med oss erfarenheterna av den. Så det blev mer karamellmalt än förra gången. Valde även att byta chokladmalt får att få lite råare/kraftigare toner än vad jag upplever att Carafa I ger.

Recepet såg ut så här:

Hoppy Brown (70 liter)

Estimated OG: 1,060 SG
Estimated Color: 48,9 EBC
Estimated IBU: 31,7 IBUs

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type                  %/IBU                
16,50 kg            Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)           Grain         86,8 %       
2,00 kg              Caramel/Crystal Malt -120L (150,0 EBC)   Grain         10,5 %       
0,50 kg              Chocolate Malt (1200,0 EBC)              Grain        2,6 %        
60,00 g              Warrior [15,00 %] - Boil 60,0 min        Hop           31,7 IBUs            
200,00 g            Wiamea [14,00 %] - Boil 15,0 min         Hop                       
200,00 g            Wiamea [14,00 %] - Boil 3,0 min          Hop               
100,00 g            Wiamea [14,00 %] - Dry Hop 5,0 Days      Hop    

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 19,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time   
Saccharification  Add 95,51 l of water at 68,2 C          65,0 C        90 min

Jäst: Mangrove West Coast M44

Lakning pågår
OG 62

Den här bryggningen gick bra men ändå inte helt som planerat. När vi bryggde senaste (F-k Amber) så fick vi ett lägre utbyte än planerat. Den här gången fick vi istället ett högre utbyte. Så innan kok hade vi nästan 60 vilket var vårat planerat OG (efter kok alltså). Så vi valde att laka ut lite mer för att få ett lägre SG och därmed hamna närmare det planerade OGt. Detta lyckades vi ganska bra med. OGt landade på 62, visserligen utanför stilramen lite grann men inte så farligt. Vi får undersöka och fundera lite på vad variationerna i utbytet mellan dessa bryggningar kan bero på. Inte för att vi vill träffa OGt med kirurgisk perfektion varje gång utan för att få stabila och reproducerbara resultat i våra bryggningar.

Nu får det här ölet stå och jäsa i lite mer än två veckor. Sen blir det torrhumling och därefter flasktappning. Vi kommer inte dela up det här ölet i olika delar med olika smaksättningar. Det tar vi nästa bryggning.:)  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar